Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut câteva precizări despre regulile care trebuie respectate după deschiderea noului an școlar. Acesta a menționat și faptul că se așteaptă la apariția unor focare de infecție.
Pentru a preveni situațiile critice și pentru a împiedica apariția focarelor de infecție în cadrul unităților de învățământ Raed Arafat a făcut un apel la părinți. Acesta a spus că dacă un copil prezintă și cele mai mici simptome, părinții nu trebuie să îl trimită la școală. (CITEȘTE ȘI: DE CÂTE ORI A IEȘIT RAED ARAFAT LA TERASĂ, ÎN TIMPUL PANDEMIEI: ”ÎNTREBARE-CAPCANĂ. ERAM PRIMUL CARE…”)
„În primul rând, și unul dintre cele mai importante aspecte, dacă are orice simptom de răceală, copilul nu trebuie să fie dus la grădiniță sau la școală. Asta este responsabilitatea numărul 1. Regulile din interiorul școlilor fac obiectul unui Ordin care urmează să fie explicat și va stabili regulile, inclusiv când se închide școala. Ne așteptăm să apară focare.
Această abordare este și în alte țări, nu este o chestiune pe care o facem doar noi. Se pune și problema accesibilității la online pentru ca toți copiii să aibă acces la învățământ” , a declarat șeful DSU.
Deși Ghidul oficial pentru redeschiderea școlilor dat de Ministerul Sănătății prevede că triajul epidemiologic nu se mai realizează la școală, ci acasă și va fi făcut de părinți, Raed Arafat a declarat că este nevoie de triaj epidemiologic la școală. (VEZI ȘI: DUPĂ RECORDUL DE CAZURI COVID-19, RAED ARAFAT AVERTIZEAZĂ: „NU PUTEM SPUNE CĂ ÎN ȘCOLI NU VOR APĂREA INFECȚII”)
„Triajul respectiv, acuma poate că o să șocheze de ce spun, dar triajul minimal poate să-l facă și un personal nemedical. Faptul că ai simptome respiratorii simple, temperatură, pentru asta nu-ți trebuie un medic să facă triaj. Și un profesor poate să observe aceste lucruri, după care copilul să fie trimis către personalul medical care să confirme acest lucru”, a mai spus Raed Arafat la Digi24.